Kakšna strešna okna izbrati

Izbirate lahko med dvema modeloma, lesenim in plastificiranim strešnim oknom. Leseno strešno okno je bolj primerno za bivalne in spalne prostore, medtem ko je plastificirano strešno okno primerno za prostore, v katerih je količina vlage večja, kot so kopalnice in kuhinje. Razlika med njima pa je tudi pri samem vzdrževanju. Leseno strešno okno je izdelano iz skandinavskega bora, vemo, da je les naraven material, ki deluje zato ga je potrebno po določenem času zbrusiti in prelakirati. Obnovitvena doba lesenih strešnih oken pa je seveda odvisna od vsakega posameznega prostora in njegovih pogojev. Plastificirano strešno okno je leseno strešno okno oblito s poliuretanom. Prednost poliuretanskih strešnih oken je predvsem v vzdrževanju, saj z njim praktično ni nobenih vzdrževalnih del, kot samo občasna čiščenja.

Strešna okna lahko odpiramo na različne načine. Pri modelu strešnega okna z ročico zgoraj lahko postavimo opremo pod okno in s tem izkoristimo prostor za več pohodne površine. Pri strešnem oknu z ročico zgoraj torej ni potrebno sklanjanje, saj okno upravljamo na višini. Model strešnega okna z ročico spodaj in zgoraj, nam omogoča odpiranje proti okolici - zunanjosti. Pri tem modelu namestitev opreme ni mogoča direktno pod strešno okno, saj nas bi ta ovirala pri odpiranju, za odpiranje je potrebno stopiti direktno do okna. Strešno okno s kljuko spodaj nam omogoča panoramski razgled. Panoramska strešna okna so primerna za strehe z nižjim naklonom, spodnji rob vgradnje naj bo od 110 do 150 cm. Previsoka vgradnja predstavlja nevarnost, da ko pri odpiranju okno porinemo proti zunanjosti, ne ujamemo več kljuke za zapiranje.

Neglede za kateri način odpiranja gre, vsa strešna okna imajo nameščeno loputo za zračenje.

Naslednja pomembna lastnost je zasteklitev strešnih oken. Standardna zasteklitev strešnih oken ima na zunanji strani kaljeno steklo na notranjosti lepljeno steklo. Tak način zasteklitve nam omogoča veliko varnost pred morebitnimi poškodbami od toče. Za doseganje večje energijske učinkovitosti pa je na voljo troslojna zasteklitev strešnih oken.

Strešna okna so precej izpostavljena soncu, zato je njihovo senčenje še toliko bolj pomembno. Poleti boste s pravilno uporabo senčil preprečili vdor toplote v stanovanje, pozimi pa preprečili njeno izgubo. Pred poletno vročino se najučinkovitejše zaščitite z zunanjim mrežastim senčilom, ki zadrži do 71{678cede4409a7f188f1ceb14c523eb2c45d6216d954ae31b62ab55ba52ae0336} sončne toplote, prepreči pregrevanje stekla. Notranja senčila pa poleg dekoracije nudijo tudi senčenje. Siesta senčilo popolnoma zatemni prostor tudi ob najmočnejšem soncu zato ga priporočamo v spalnicah in otroških sobah.

Ker pa vemo kako napredna je tehnologija je večina strešnih oken in senčil dobavljiva tudi v elektrificirani izvedbi. Strešno okno tako odpirate in zapirate s pomočjo daljinskega upravljalca. Strešna okna in pripadajoča senčila lahko upravljate s pomočjo solarnega sistema. Elektrifikacijo in solarno upravljanje strešnih oken je možno namestiti tudi naknadno.

Za pomoč pri izbiri strešnih oken pokličite naše podjetje ST SODNIK Tomaž Sodnik in skupaj bomo strokovno izbrali strešna okna Velux!

velux_logo
Loading...